רעלת הריון

ראיה מטושטשת, כאבי בטן ובצקות – כל הסממנים המתריעים מפני רעלת הריון, כולל דרכי האבחון, דרכי הטיפול ועוד, במאמר שלפניכם. מה עושים במצב של רעלת הריון? ובאילו שלבים של ההריון עלינו לחשוש מפניה? ריכזנו עבורכן תשובות לכל השאלות, הסברים ועוד.

רעלת הריון – למי היא מסוכנת?

רעלת הריון הינה מחלה אשר מסכנת את בריאות העובר ולעיתים גם מסכנת את בריאות האישה ההרה. מחלה זו עלולה לפגוע באיבריה של האישה, להוביל להתקפי אפילפסיה המלווים בפרכוסים, לפגוע בהתפתחות תקינה של העובר ועוד.

למחלה דרגות חומרה שונות. בדרגות הקלות יותר של המחלה, הטיפול יסתכם במעקב באשפוז ואילו דרגות חריפות יותר עלולות אף להובילה ליילוד מוקדם. דרכי הטיפול והתגובה ננקטות בהתאם לחומרת המחלה.

הסיכון לחלות ברעלת הריון קיים רק לאחר השבוע ה-20 להריון. מדובר במחלה אשר תוקפת בין 3 ל 5 אחוזים מהאוכלוסייה. שכיחות המחלה בקרב נשים אשר נמצאות בהריון ראשון הינה גבוהה יחסית לשאר הנשים.

מעבר להריון ראשון ישנם גורמים נוספים אשר עלולים להגדיל את סיכויי האישה לחלות ברעלת הריון. גורמי הסיכון הללו הם נטייה ליתר לחץ דם כרוני, מחלת הזאבת, מחלות כרוניות מסוגים שונים, הריון בן יותר מעובר אחד ומחלות כליה. בנוסף, במידה וההרה הינה בת לאמא אשר חלתה ברעלת הריון, הסיכון לחלות גבוה יותר.

הסממנים אשר מתריעים על מחלת רעלת ההריון

תופעות הלוואי אשר צריכות להדליק נורה אדומה בהקשר של רעלת הריון הינן כאבים בבטן התחתונה, ראייה מטושטשת, עלייה פתאומית ומשמעותית במשקל, כאבי ראש ובצקות.

במידה וקיים חשש לרעלת הריון, תתבקשי לשלול את המחלה על ידי בדיקת לחץ דם ובדיקת חלבון בשתן. כאשר לחץ הדם גבוהה ונמצאת כמות יתר של חלבון בשתן – אלו עלולים להעיד על רעלת הריון ותתבקשי להמשך טיפול ומעקב.

למחלה זו דרגות חומרה שונות עליהן נפרט מיד, לכל דרגה דרך טיפול מתאימה כאשר בין הפתרונות ישנו גם פתרון של יילוד התינוק בטרם עת.

האם ניתן למנוע את המצב

על אף הניסיונות, עדיין אין דרך ברורה למנוע זאת.

ישנם מחקרים ניסויים שהראו הצלחה מסויימת בנשים עם היסטוריה של רעלת הריון חמורה בהם נצפה שיפור לאלו שניתן אספרין או סידן במימון נמוך.

כיום, הדרך הטובה ביותר לניטור אפשרות לרעלת הריון היא על-ידי מעקב הריון מסודר.

נשים עם גורמי סיכון כמו, היסטוריה של רעלת הריון, לחץ דם גבוה, השמנת יתר וסכרת הריון, צריכות להיות מופנות למרפאות הריון בסיכון.

רעלת הריון

רעלת הריון – בדרגות החומרה השונות

כעת, נפרט על דרגות החומרה השונות של מחלת רעלת ההריון ועל דרכי הטיפול והפתרונות המוצעים.

כאשר אנו מדברים על דרכי טיפול, איננו מתכונים לטיפול להפסקת רעלת ההריון, מכיוון שאינו קיים טיפול רפואי הנלחם במחלה זו, אך ישנן דרכים שונות על מנת להתמודד עם מחלת רעלת ההריון, לשמור על בריאות האישה ולהציל את התפתחותו התקינה של העובר.

ובכן, הפתרון הרפואי כנגד המחלה הינו מעקב צמוד, נקיטת צעדים בהתאם לשלב ההריון, נקיטת צעדים בהתאם לחומרת הרעלת והסיבוכים הכרוכים בה והוספת טיפול תרופתי במקרה של יתר לחץ דם באופן חריג.

המפלט האחרון – הוא יילוד בטרם עת. כאשר יילוד העובר בטרם עת יתרחש מאחר ורמת החומרה של המחלה הינה חריפה והעובר או ההרה בסיכון בריאותי או קיומי ממשי.

 

מתי מחליטים שלא ליילד בטרם עת?

במקרים בהם רעלת ההריון הינה בדרגת חומרה קלה מאוד, ישאירו את האישה ההרה תחת מעקב צמוד מאוד ומחמיר על מנת לוודא שמצב הרעלת נשאר יציב ולא מחמיר. לרוב, ההרה תישאר בהשגחה באשפוז במקרים אלו.

ישנם מצבים בהם אישה מאושפזת בשל רעלת הריון ולחץ הדם של ההרה עולה משמעותית עד כדי עלייה חריגה, במקרים אלו יוסיפו למעקב גם טיפול תרופתי כנגד יתר לחץ דם. במידה והטיפול התרופתי אינו יאזן את לחץ הדם ויקל על המצב, יילדו את העובר בכל זאת.

מנגד, במידה והטיפול עזר, או במידה והאישה נשארת באשפוז ללא צורך בטיפול כנגד לחץ דם, ובמידה והחליטו שלא ליילד בטרם עת, יילדו את האישה במלוא 37 שבועות הריון כנהוג.