הכל על שמירת הריון

מהי שמירת היריון והאם כל אישה צריכה את זה

תקופת ההריון הינה אחת התקופות היפות בחייה של אמא טרייה (או כמעט אמא אם נהיה מדויקים) ומנגד מדובר בתקופה מאוד מלחיצה. כל בדיקה שגרתית, כל שלב חדש, יכולים להוביל לפחדים רבים ולחששות לחיו של העובר הגדל לו ברחמך. במהלך ההריון יכולות להיווצר סיטואציות בהן על האם לשמור על עצמה פי כמה וכמה, לעיתים עד כדי הגעה למצב של שמירת הריון.

 

הגדרה של שמירת הריון

למרבה ההפתעה, שמירת הריון הינה הגדרה של ביטוח לאומי ולא הגדרה רפואית. מדובר בהגדרה של אישה בהריון אשר נדרש עליה להפסיק לעבוד לתקופה של לכל הפחות 30 יום בשל סיכון לעובר, למהלך ההריון או לחייה שלה.

 

הריון בסיכון

ההגדרה הרפואית המתאימה למצבים של שמירת הריון הינו הריון בסיכון. ישנם שלל מקרים רפואיים אשר יכולים להוביל להריון בסיכון. ניתן לחלק את ההריונות בסיכון לשתי קבוצות, הקבוצה הראשונה הינה הריונות שהוגדרו מראש בסיכון, בשל מצבה הבריאותי של האם או כמות העוברים. הקבוצה השנייה כוללת הריונות אשר התחילו בתור הריון בסיכון נמוך ובמהלך ההתקדמות ההריון הוא הפך להיות להריון בסיכון.

 

מצבים המגדירים הריון בסיכון

כפי שציינו הריון בסיכון יכול להיות בגלל מצב רפואי ידוע מראש של האם למשל, סכרת נעורים, יתר לחץ דם או מחלות לב. כמו כן, ייתכנו מצבים של התפתחות מחלות במהלך ההריון, לדוגמת רעלת הריון, יתר לחץ דם, שליית פתח או הפרדות שלייה. נוסף לכך גם היסטוריה של לידות מוקדמות והריון עם תאומים נחשבים להריונות בסיכון.

כל אלו בעצם מכילים בתוכם סיבות אשר עלולות לגרום ללידה מוקדמת אשר עשויה לסכן את חיי העובר או לסכן את האם במהלך ההריון. בשל כך, הרופא המטפל ימליץ על שמירת הריון כטיפול מניעתי ומגן על חיי האם והעובר.

 

שמירת הריון = שכיבה במיטה כל היום?

לא כל שמירת הריון הינה מצב בו עליך לשכב במיטה כל היום ללא מעש, יתרה מכך מחקרים רבים מראים שדווקא שכיבה ממושכת עשויה לגרום לבעיות גב, קרישיות יתר וגם לבעיות נפשיות אצל הנשים. כפי שיש סיבות רבות המגדירות הריון בסיכון, כך גם יש אפשריות שונות לדרך שמירת ההריון.

אופציה ראשונה הינה שמירת הריון באשפוז בבית חולים, בדרך כלל זה מתבצע כשישנו צורך במתן טיפול תרופתי או השגחה צמודה. אפשרות נוספת הינה אשפוז יום בבית חולים, מדובר בסיטואציה בה מגיעים בכל יום לטיפול בבית החולים וחוזרים בערב הביתה. אופציה נוספת הינה שמירת הריון ביתי, במצב זה על האישה להישאר בבית ולהוריד את העומס במטלות היום יומיות.

מבחינת החוק שמירת הריון מוגדרת כמצב בו אישה בהריון אינה יכולה להמשיך בעבודתה בשל סיכון להריון ולא נמצאה לה עבודה חלופית שלא תסכן את בריאותה ובריאות העובר שלה. לכן לפי החוק גם מצב בו אינך נדרשת לשמירת הריון מלאה ללא כל פעילות את עדין זכאית לכל התנאים במוסכמים בחוק.

 

שמירת הריון על פי החוק

במהלך שמירת ההריון, מגיע לך החזר מביטוח לאומי על הפסד ההכנסה. תהליך קבלת ההחזר כולל בתוכו הגשת טפסים לביטוח לאומי, המעידים על הסיבה שבגינה אינך יכולה להמשיך לעבוד בין אם מדובר בסיבה בריאותית שלך או בסיכון הנובע מהעבודה עצמה. שימי לב, שידרש ממך להגיש מסמכים המכילים בתוכם את הפרטים הרופאים הרלוונטיים לך ולכן יש לשמור אותם ולהכינם מראש.

קבלת קצבה מתאפשרת לאחר השלמה של לכל הפחות 30 יום במצב של שמירת הריון ולאחר אישור מביטוח לאומי.