התקן תוך רחמי – מהו ולמי הוא מתאים?
מעוניינת להחליף את הגלולות בפתרון קבוע בדמות התקן תוך רחמי למניעת הריון? בטח עלו לך שאלות ותהיות רבות: עד כמה ההתקן גדול? כיצד הוא מוכנס וכיצד מוציאים אותו? האם הוא מורגש בזמן שהוא בפנים והאם תהליך הכנסת והוצאת ההתקן כואב? ובכן, כל התשובות לשאלות נמצאות כאן.
לאט, לאט, יותר ויותר נשים מגיעות לגניקולוג או לגניקולוגית שלהן בבקשה להחליף את הגלולות בפתרון אחר בעקבות תופעות לוואי שונות – הן רגשיות, הן רפואיות והן חיצוניות.
ישנם מגוון פתרונות בשוק ביניהם גם טבעת הנובה רינג הזמנית וההתקנים למיניהם.
כיום ישנם 2 סוגי התקנים – הראשון, התקן תוך רחמי הורמונלי ואילו השני אינו הורמונלי. ההבדלים בין ההתקנים באים לידי ביטוי בין השאר גם בחומר ממנו הם עשויים ועל הצורה בה הם פועלים.
קצת על ההתקנים התוך רחמיים – מהם ומה ההבדל בין ההתקנים השונים?
בשני המקרים מדובר בהתקן המזכיר בצורתו את האות T, כאשר ההתקן התוך רחמי ההורמונלי, עשוי פלסטיק וכשמו כן הוא, מכיל בתוכו הורמון פרוגסטרון המונע הריון. התקן זה, מונע מהזרעון לחדור את ריר צוואר הרחם ולהגיע לחלל הרחם.
ואילו ההתקן התוך רחמי הלא הורמונלי מכיל נחושת, כך שבעזרת יוני הנחושת הוא מונע את השתרשותה של הביצית המופרית וכמו כן גם פוגע ביכולת הפריית הזרעונים.
על מבנה ועל השימוש בהתקן
ההתקנים השונים בנויים בצורת האות T ועשויים מפלסטיק, או מנחושת. הם מוכנסים ומוצאים על ידי רופא או רופאת. משך תקופת השימוש בהתקן היא בין שלוש לחמש שנים, תלוי בסוג ההתקן.
יעילות התקן למניעת הריון הינה 99.9% הגנה, לעומת גלולות למניעת הריון אשר יעילות ההגנה שלהן עומדת על כ-99% לכל היותר.
לפי מה הגניקולוג שלי מתאים לי את סוג ההתקן?
ישנם סוגי התקנים תוך רחמיים המותאמים לנשים אשר סובלות מווסת כואבת, או ארוכה במיוחד. ישנם סוגי התקני אשר מותאמים לנשים אשר סובלות מתופעות לוואי הורמונליות וישנם התקנים המותאמים לנשים שהווסת שלהן הינה קצרה, קלילה יחסית וללא תופעות לוואי חריגות.
אז איך זה עובד?
נניח והחלטת שאת מעוניינת להשתמש בהתקנים אלו, עלייך לקבוע תור לרופא או רופאת הנשים שלך אשר יתאימו לך את ההתקן הטוב עבורך ויוציאו לך מרשם בהתאם.
בשלב הבא, לאחר קבלת ההתקן, תתבקשי לקבוע תור להתקנתו ולהכנסת ההתקן, אשר יכולה להתבצע רק במהלך ימי הווסת. הכנסת ההתקן במהלך ימי הווסת תקל על ההחדרה, מכיוון שצוואר הרחם גמיש ופתוח יותר.
האם זה כואב והאם יש להתקן תוך רחמי תופעות לוואי?
כן, החדרת ההתקן עלולה להיות לא נעימה ואף כואבת.
תופעות הלוואי יגיעו בדמות דימומים מוגברים בימים שלאחר הכנסת ההתקן ולאחר מכן יירגעו הדימומים. יכול להיות שימשיכו הכתמות קלות בשבועות שלאחר מכן, לא תמיד.
תופעות לוואי נוספות שיכולות להופיע בהתקנים תוך רחמיים הורמונליים, הן בדימום הווסתי אשר יהיה קל מאוד במקרים מסויימים, או שלא יופיע כלל בחלק מהמקרים.
כמה צפוי לעלות התקן תוך רחמי?
עלות ההתקן נעה בין 600 שקלים לבין 800 שקלים, פלוס עלויות התקנה של כ-290 שקלים.
אמנם יחסית לחבילת גלולות המחירים גבוהים, אך בהסתכלות בפריסה לפי תקופת השימוש מדובר בעלות חודשית מזערית יחסית.
לסיכום הדברים, התקן תוך רחמי הינו אמצעי המניעה היעיל ביותר שקיים היום, הוא מספק הגנה גבוהה מפני הריון וכמו כן מספק גם פתרון לטווח הרחוק. החיסרון היחיד שלו הוא שהוא מצריך התקנה אצל רופא/ת נשים שעלולה להיות כואבת.
*יש לציין ולהדגיש כי התקנים תוך רחמיים מגנים מפני הריון, אך אינם מגנים מפני מחלות מין.
עוד על התקנים, באתר iud.co.il