הגלולות הראשונות

הגלולות הראשונות שלה

המתבגרת שלך כבר לא ילדה, ואת והיא הגעתן להחלטה משותפת שזה הזמן שבו היא צריכה להתחיל ליטול גלולות למניעת הריון. אז כיצד בוחרים לה את הגלולות המתאימות ביותר עבורה, מתי זמן נכון להתחיל איתן והאם גלולות זו בחירה נכונה מבין כל המוצרים בשוק? עשינו לכן סדר בכתבה הבאה.

בשוק ישנו מגוון רחב של מוצרים למניעת הריון – מדבקות, טבעות, התקנים ואפילו זריקות. הדבר אשר מייחד את הגלולות מבין כל המוצרים, הוא קודם כל העובדה שנוטלים אותן דרך הפה.

בקרב נערות ומתבגרות, גלולות למניעת הריון הינן אמצעי ההגנה הנפוץ ביותר, כמו גם המומלץ ביותר למתבגרות.

רגע לפני הגלולות ואמצעי ההגנה

בתור הורה לילדה מתבגרת, מעבר להחלטה המשותפת, או לתמיכתך בנטילת הגלולות, חשוב לערוך שיחה עם בתך על קיום יחסי מין מוגנים, על שימוש נכון בגלולות ובאמצעי ההגנה השונים ועל הריון לא רצוי.

שבי איתה בנועם, הסבירי לה את הדברים, תני לה להרגיש ולהבין שיש לה עם מי לדבר, עם מי להתייעץ והכי חשוב, הסבירי לה כיצד להימנע ממקרים לא נעימים, ממחלות ומהריונות לא רצויים. חשוב שתבין מה תחום האחריות של הגלולות וגם שיש לה תמיד עם מי לדבר ולשתף במקרה הצורך.

 

כל-כך הרבה סוגים של גלולות, במה בוחרים?

קודם כל, חשוב להבהיר, הגלולות הן לא רק למניעת הריון, הן גם לטיפול בסדירות הווסת ויש נערות אשר נוטלות גלולות מכיוון שהן חוות מחזור ווסת לא סדיר. ישנם שימושים נוספים לגלולות, אך הם פחות רלוונטיים לנערות ולמתבגרות.

בשוק הישראלי ישנו מגוון רחב של גלולות, סוגים, שמות, צבעים, אז איך בוחרים?
ההבדל העיקרי והחשוב בין סוגי הגלולות הוא ההרכב ההורמונלי שלהן, כאשר ההורמונים העיקריים הם אסטרוגן – המפחית קרישיות יתר ופרוגסטרון, האחראי על דיכוי הביוץ.
ניתן להבחין בכמויות אסטרוגן במינונים שונים בין סוגי גלולות ובין חברות הגלולות השונות, וכמובן שרצוי להתייעץ על כך עם רופא או רופאת הנשים שככל הנראה תתאים לנערה המתבגרת גלולות במינון נמוך.

 

גלולות שהיא תזכור לקחת

גלולות הינן דבר שקל לשכוח, ורצוי להמנע ממקרים בהם מפספסים גלולה.
שאלו את הגניקולוג או הגניקולוגית שלכן על חברות גלולות אשר ייצרו חפיסת גלולות לנטילה רציפה, בעזרת הנטילה הרציפה וללא הפסקה של שבוע בין החבילות ובמהלך המחזור – מתאפשרת לקיחה רציפה וסדירה באופן קבוע וקטנים משמעותית הסיכויים לדלג או לשכוח לקחת גלולה.

דרכים נוספות לזכור לקחת את הגלולה בזמן מבלי לדלג או לפספס אף כדור, הן אפליקציות או תזכירים.
ישנן בנות אשר מגדירות שעון תזכורת קבוע שמטרתו להזכיר להן כל יום ויום לנטול את הגלולה וישנן אפליקציות חינמיות מצוינות אשר מתזכרות לנטול גלולה בשעות ובזמנים שאתן מגדירות להן, בכל מיני שיטות נחמדות וידידותיות למשתמשת.

 

תופעות לוואי של גלולות

על אף יעילותן של הגלולות, הן עלולות להיות מלוות בתופעות לוואי:

כאבי ראש זמניים, בחילות, שינויים אמוציונליים ושינויים במצב הרוח, הכתמות ודימומים בין מחזור למחזור, רגישויות או נפיחויות בשדיים.
את רוב התופעות הללו, ניתן לפתור או לנסות לפתור, על ידי החלפת סוג הגלולות. כמובן שבייעוץ גניקולוג בלבד.
מומלץ לתת לגלולות תקופת הסתגלות וניסיון של כשלושה חודשים בטרם פונים לרופא הנשים להחלפת הגלולות ואם תופעות הלוואי לא חולפות, לבקש מהרופא סוג של אחר של גלולה.

ישנן גם תופעות לוואי חריגות ומסוכנות, לשם כך רופא הנשים ישאל את הנבדקת על הרקע המשפחתי ועל מחלות משפחתיות בטרם יתאים עבורה את סוג הגלולות הנכון ובכך יוכל להפחית משמעותית את הסיכונים להופעת אחת מתופעות הלוואי הנדירות.

כשרוצים להפסיק את הגלולות

כמו כשמתחילים לקחת גלולות ולהרבה נשים יש תופעות לוואי, זה הגיוני שגם כשמפיסיקים, יש תופעות מכך.

חלק מהתופעות יכולות להיות:

» המחזור הופך ללא סדיר– כל מי שנטלה או נוטלת גלולות יודעת שגלולות נוטות להסדיר מחזורים, בעיקר אצל אלו שסובלות מכך. ברגע שמפסיקים ליטול אותם, המחזור יכול "להשתגע", לצאת מתזמון, להיות כבד יותר ולפעמים גם לא להגיע. 

אם את חווה זאת, התייעצי על כך עם רופא הנשים שלך. 

הגלולות הראשונות

» כל תופעות הלוואי הלא נחמדות חוזרות– עצבנות, רעב, חזה רגיש ועוד יכולים לחזור לאחר שמפסיקים את הגלולות.

» בעיות בעור- מי שסבלה טרם התחלת הגלולות מבעיות בעור יכולה לחזור ולסבול מהם. במידה וזה אכן קורה, פני לרופא עור לצורך טיפול אחר במצב.

 

לסיכום, גלולות כמו כל אמצעי מניעה קיים טומנות בתוכן דברים חיוביים לצד שליליים. 

חשוב לשוחח עם רופא/ת נשים לפני התחלת הגלולות ובסופן על תופעות הלוואי האפשריות, ולהתאים אותן לאישה.