אחרי עשרות שנים של ניסויים שהניבו תוצאות מסבירות פנים, הפך ב2011 הליך הקפאת ביציות זמין עבור נשים המתאימות לקריטריונים הנדרשים עבורו. אף על פי שהקפאת ביציות היא ממש לא "תעודת ביטוח ללידה" כפי שרבות נוהגות להסיק בשוגג, הנתונים מראים מגמה חד משמעית: האישה המודרנית מעדיפה להשקיע סכום כסף בלתי מבוטל כדי לבטח את עצמה אפילו אם בשיעור של 85%-40%. מאז הפך ההליך לזמין בקהילה חלה עלייה של עשרות אחוזים בביקוש להקפיא ביציות – עלייה שתפסה תפנית דרמטית בתקופת הקורונה.
מה גרם לקפיצה האסטרונומית בביקוש להקפאת ביציות במהלך הקורונה? למה עוד ועוד נשים בכל העולם בוחרות להקפיא ביציות? אצל מי כדאי לעשות את זה? המשיכו לקרוא.
במוסף הבריאות של TheLity, העיתון האמריקאי הראשון שנכתב כולו על ידי נשים בלבד, התנוססה בדצמבר האחרון הכותרת "אמריקה ציפתה לבייבי-בום של לידות בחסות המגפה. במקום זאת, היא קיבלה בייבי-בום של הקפאת ביציות". הכתבה חשפה ראיון מרתק עם ג'יימס גריפו, מנהל מרפאת הפוריות של המרכז הרפואי לנגן, אוניברסיטת ניו-יורק. הוא סיפר כי בשנה החולפת היה עד לגידול של 41% בקרב נשים שהקפיאו ביציות בהשוואה ל 2019. על התהליך הפסיכולוגי שעברו נשים אמריקאיות לאורך הקורונה ניתן ללמוד מתחקיר שפורסם במגזין "Time". על פי הנתונים, עם פרוץ המגפה חלה דווקא ירידה בביקוש להקפאת ביציות. זאת, ככל הנראה, כתוצאה מחוסר הודאות לגבי השפעות הנגיף והפחד להידבק בו שהביאו נשים רבות להימנע מחשיפה עם העולם ככל הניתן. הסבר נוסף שעלה הוא עלותו הגבוהה של ההליך שעולה בארה"ב פי שלוש בהשוואה לעלותו בארץ. אם נקח בחשבון שתושבים רבים הוצאו לחל"ת או פוטרו, מובן שהפקטור הכלכלי משחק תפקיד ארי. אך לא בכדי אומרים שאין דבר העומד בפני הרצון. בתוך חודשים ספורים התהפכו היוצרות כליל ומרפאות הפוריות ברחבי ארה"ב צברו רשימות המתנה של חודשים. "נשים רבות חששו להיכנס להריון בזמן הקורונה אבל רצו בכל זאת לעשות מעשה אקטיבי שישמר את הפוריות שלהן, אז הן הקפיאו ביציות" אומר גריפו.
הרצון להשיב שליטה בתקופה של אי וודאות הוא הסבר לא רע שיכול לנמק את הנהירה להקפאת ביציות עבור לא מעט נשים, אבל הוא ממש לא ההסבר היחיד. בעוד שנשים נשואות בחרו להקפיא ביציות כדי להימנע מהריון בתקופה הזו, רבות מן הנשים הרווקות בחרו להקפיא ביציות משום שאיבדו את התנאים הבסיסיים ליצירת הכרויות. בתחילת המגפה כמעט כל הרווקים והרווקות בעולם העדיפו להימנע מסיכונים מיותרים. הרעיון להעביר מפגש למטרת הכרות רומנטית במסכות ובמרחק של שני מטרים כנראה סותר את כל המהות של דייט. ולראייה, סצנת הדייטינג הושבתה כמעט בן ליל. על פי העדויות, המצב נותר דומה גם אחרי שנה. רבים שומרים על עצמם סטריליים עקב קרבה לבני משפחה שנמצאים בקבוצות סיכון. אחרים לא מתחברים לרעיון של ישיבה בחוץ, בהעדר מקומות בילוי שמשמשים בימים כתיקונם מסגרות מארחות למפגשים מסוג זה. רווקות רבות שרויות בהרגשה שהן איבדו שנה מחייהן, שנה שעלולה להיות קריטית לפוריות, במיוחד עבור מי שנמצאת במחצית השנייה של שנות השלושים לחייה.
גורם מרכזי נוסף שהניע נשים רבות לצאת לדרך של שימור הפוריות בתקופת הקורונה הוא פשוטו כמשמעו, הזמן הפנוי שרבות קיבלו בהפתעה. הקפאת ביציות היא תהליך שדורש פניות, לא רק תפעולית אלא גם פסיכולוגית. האישה המודרנית היא בהרבה מקרים אישה עסוקה עם חיים מלאים ועמוסים. אותן הנסיבות שגורמות לכך שנשים רבות מתפנות להורות רק בשנות השלושים המאוחרות, הן גם הנסיבות שמביאות אותן להקפיא ביציות מאוחר, לעיתים מאוחר מדי . קארי ארנברג היא מפיקת אירועים בת 31 שחיה על קו ניו-יורק – לוס-אנג'לס. בראיון שנתנה למגזין "Time" היא סיפרה כי במהלך הסגר חזרה לגור עם הוריה בשיקגו. כבחורה קרייריסטית שמחוברת לעבודה שלה ומציבה אותה במקום הראשון, טרם הזדמנה לה האפשרות להתפנות לתהליך הקפאת ביציות שדורש מיקוד, זמן פנוי והישארות במקום קבוע לפחות לתקופה. בתור מי שרואה את עצמה בבירור כאמא בבוא היום, היא זיהתה בהפוגה הכפויה מהחיים הרגילים הזדמנות טובה לבצע את ההליך.
השפעתה של הקורונה על העולם כפי שידענו אותו, כמוה כמאיץ חלקיקים שהניע תהליכים רבים כמה שלבים קדימה. העולם המשתנה שחושפת הקורונה הוא עולם עם תא משפחתי מגוון, כזה שנישואין הם כבר מזמן לא תנאי הכרחי להתקיימותו. זה עולם שמונע על ידי טכנולוגיה עתידנית הדוחפת בהתמדה את ממוצע שיעור התמותה מעלה, מה שמייצר את התחושה הרווחת שאין שום סיבה למהר. תחושה שקרית במידת מה, מיוון שסיכויי ההצלחה של ההליך מתחילים לפחות בהתמדה אחרי גיל 35.
העולם המודרני שלנו מעודד כל אישה להתפתח באופן ובקצב שנכון לה – בין אם מדובר בטיפוח קריירה, בחירה בהורות מאוחרות או בחירה לפסוח על הורות כלל. על עליית המודעות לאחרון יעיד הקמפיין החדש של לוסי אהריש שקוראת לנשות ישראל להקשיב לעצמן ולא לאף אחד אחר. גם הכיוון אליו צועד עולם התעסוקה המשתנה היטיב להיחשף בתקופת הקורונה. יותר עבודה מהבית, מה שאומר פחות הזדמנויות להכיר בני זוג פוטנציאליים במקומות עבודה. מאיפה שלא תסתכלי על זה, דבר אחד ברור: בעוד שהקורונה נמצאת על מסלול יציאה מחיינו, הקפאת ביציות ותהליכי שימור פוריות בכלל הם בכיוון בטוח פנימה. התמונה שעולה מהתבוננות על מכלול האספקטים של החיים ב 2021 מצביעה על האמת הפשוטה: אם את רווקה בגילאי השלושים שרוצה להנות מכל מה שיש לעולם הזה להציע, כדאי לשקול הקפאת ביציות ויפה שעה אחת קודם.
ד"ר גיא גוטמן הוא מומחה לפריון ותהליכי שימור פוריות עם ניסיון של עשרים שנים בתחום. הוא מלווה נשים בהליך הקפאת ביציות מהימים הראשונים שזה היה זמין בארץ. מאחוריו מאות הצלחות מוכחות – נשים בכל הגילאים שהן אמהות מאושרות כיום. אם את מתלבטת לגבי הקפאת ביציות או מעוניינת לצאת לדרך, אל תתפשרי! בחרי רק במומחה מוכח ומנוסה שימקסם את סיכויי ההצלחה שלך ויעניק לך את השירות והטיפול המיטביים.